Wanneer u stroom terug gaat leveren dankzij de zonnepanelen, kunt u veel geld besparen. Meld het ook bij de netbeheerder. Het is goed dat iedereen hiervan op de hoogte is, daardoor kunt u namelijk snel actie ondernemen. Aan het einde van ieder jaar kunt u zien wat u hebt bespaard en wat de kosten nu bedragen.

Het is voor iedereen goed om in zonnepanelen te investeren, het gaat zichzelf namelijk erg snel terug verdienen en daar kunt jij nu snel achter komen. Neem daarom de tijd om dat te ontdekken en ga ook bekijken wat de voordelen voor jou zijn als u kiest voor het terug leveren van stroom met zonnepanelen.

Wanneer uw zonnepanelen hebt gekozen, kunt u denken aan zonnepanelen verzekeren. Er zijn steeds meer mensen die zich afvragen of het noodzakelijk is om de panelen te verzekeren. Als deze panelen op uw eigen woning liggen, dan vallen deze onder de bestaande opstal verzekering van u woning. Maar als u geen eigenaar bent van de woning, dan is het raadzaam om te kijken of dat er een extra verzekering nodig is.

U zou om het zeker te weten met uw verzekeringsmaatschappij kunnen bellen en kunnen vragen welke kosten er gedekt zijn. Is dat schade of ook diefstal? Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het advies om meteen contact op te nemen met de maatschappij waar u verzekeringen lopen. Aan de hand daarvan weet u meteen waar u aan toe bent. Wanneer het een niet verzekerd zou zijn, dan kunt u vragen naar de kosten en dan overwegen om de zonnepanelen te verzekeren.

Verschillen

Er bestaan verschillende soorten zonnepanelen waar u een keuze uit kunt maken. Een mono zonnepaneel heeft direct licht en de polykristallijne zonnepanelen zijn vaak net wat goedkoper. Het gaat om ongeveer een verschil van 10%. Maar u kunt dus zelf bekijken wat jou aanspreekt en wat u te besteden hebt. Let daarom goed op wat u mooi vindt en maak dan u keuze. Er kunnen dan alsnog offertes aan worden gevraagd waardoor u kunt kijken wat de kosten worden en hoe snel u alles van de zonnepanelen terug gaat verdienen. Als u van donker houdt dan vallen de mono zonnepanelen vast en zeker goed in de smaak, laat u er dus goed over informeren.

Bij de dunne film zonnepanelen (CIS zonnepanelen) gaat het over panelen die de laatste jaren erg in opkomst zijn. Ze worden momenteel nog niet heel erg veel geplaatst, maar het aandeel neemt wel toe.

Als er gekeken wordt naar de dunne film zonnepanelen en de kristallijn, dan kunnen deze met elkaar vergeleken worden, het rendement per Wattpiek is bij de dunne film zonnepanelen ++ en bij de kristallijn +/-. Het rendement per m2 dak is bij de kristallijn + en bij de dunne film -. Bij het uiterlijk geldt voor de dunne film zonnepanelen een ++ net als milieuvriendelijk. Voor het uiterlijk van de kristallijn geldt +/- en voor het milieuvriendelijke aspect een -. Bij de keuzes voor omvormers geldt bij de kristallijn een ++ en bij de dunne film zonnepanelen een +/-.

Meer over dunne film zonnepanelen

Het rendement van de dunne film zonnepanelen kan hoger zijn, maar dat hangt af van u uitgangspunt. Wanneer u een maximaal rendement uit u dakoppervlakte wil halen dan is het antwoord nee, dan is het geen hoger rendement, dit komt omdat de dunne film zonnepanelen per m2 dakoppervlakte ongeveer 20% lager rendement hebben. Wanneer u een maximaal rendement uit de gekochte capaciteit zou willen halen, dan is het antwoord ja. Of u voor deze zonnepanelen gaat, hangt dus af van uw wensen. Verdiep u er in, vraag offertes aan en bekijk dan wat de opties zijn voor jouw situatie. Het kan zomaar zijn dat dit een goede keuze is voor jou en dat u hierdoor veel voordeel gaat behalen. Het kan allemaal goedkoper uitvallen dan u denkt, als u er maar in gaat verdiepen.

Zon SDE+

Investeert u in zonnestroom of zonnewarmte? Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de subsidie Stimulering Duurzame Energieproductie (SDE+). Tijdens de SDE+-najaarsronde 2019 kunt u subsidie aanvragen voor investeringen op het gebied van hernieuwbare elektriciteit en hernieuwbare warmte.

Meer over SDE+
Meer over zonnepanelen